2016年4月27日 星期三

日式蒸蛋

我哋每次去到元氣壽司必定會order「日式蒸蛋」,因為呢樣簡直係晴朗嘅至愛呀!徇眾要求希望響屋企都可以成日食到美味日式蒸蛋喎!一於就試下自己DIY啦!
1. 鳴門卷切片。蟹柳預早少少從雪櫃攞出嚟解凍並每條切半。冬菇預早一晚浸泡發大,切絲。材料齊晒,開始整lu喂!~~~

1. 將適量冬菇放入蒸碗中

2. 然後放1-2件蟹柳

3. 最後放2-3片鳴門卷

材料放好晒入蒸碗喇!

4. 預備3隻雞蛋

5. 雞蛋打勻,唔駛打發太耐,以免起泡

6. 慢慢加入雞湯,然後拌勻

7. 慢慢將蛋漿倒入蒸碗內

蒸前look~

8. 水滾起就將蒸碗放入鑊內,唔駛蓋碗蓋,用中火蒸10分鐘,熄火,再靜待5分鐘先好開鑊蓋

9. 鑊蓋要漏空缺,咁樣做啲蛋蒸出嚟就會好滑滑㗎喇!

話咁快就蒸好喇!預備開蓋,好緊張!

嘩!睇落係咪好靚仔呢?

我唔客氣喇!i ta da ki mashi~~
我哋一家都係元氣fans,自從晴朗出世後,就多咗兩個人同我爭食日式蒸蛋喇!鍾意日式蒸蛋嘅原因係佢每次嚟到都熱辣辣,而且蒸得又滑又軟熟。啲蒸碗響吉之島12蚊店有售,材料就按個人喜好啦!有啲人會鍾意落蝦、帶子,我哋就比較鍾意冬菇、鳴門卷、蟹柳呢個配搭比較簡單啲。最後講一講材料喇!
4個蒸碗份量:
雞蛋 3隻
雞湯 350毫升
鮮冬菇 3隻
蟹柳 4條
鳴門卷(日式魚蛋) 8-12片
材料可按個人喜好而定,易熟嘅海鮮比較好。如果用肉類(如雞肉),需要預先煎熟。大家都快啲同小朋友一齊DIY一下啦!又可以享受親子時光喇!